mandag 7. september 2009

Barfothester!

Sorenta har selvfølgelig vært barfot hele tiden pga. sin unge alder, mens Poortvliet "la skoene på hylla" i midten av april. Først på frambeina, og så på bakbeina (det ble sånn siden han mistet en framsko rett etter skoing i begynnelsen av april). Da var det enda snø, hvilket faktisk var et godt tidspunkt for han å begynne sin barfot-karriere (mange som velger sommeren, men i april er det ikke glatt og snø sies faktisk å være et passende underlag ;-). Med vintersko på fikk han broddsår stadig vekk, og han har et veldig godt utgangspunkt for å være sunn barfot da han har store solide høver.

Ettersom hovslagere eller trimmere er like vanskelige å få til å komme når man trenger, så drister jeg meg til å legge ut hva jeg har gjort når saken tas i egne hender tross en 7-månders gravidemage. Jeg har selvfølgelig ikke samme bakgrunnen som en dyktig trimmer, men jeg vil heller at hestene skal slippe å "gå på neglene" og at jeg selv gjør det jeg kan når hovslager ikke dukker opp. Beinstillinga til Poletten er ikke helt "rett" noe som påvirker høvene hans tydelig. Han sliter på yttersiden og blir høyere på innsiden. Det gjør også at han får sleng på innsiden av begge frambeina. På bildet er han utrimmet, og på grunn av min graviditet er det gått ca. 4 uker siden sist han fikk en liten runde pedikyr. Trimmingen av han fungrer best hvis man jevnlig går over med raspa etterhvert som man ser at hovveggen vokser littegrann over sålenivå. Da kan man unngå å hele tiden måtte "rehabilitere", og han vil fortere fungere 100% som barfothest på sikt. Bildet som er neste viser hoven som er for lang, spesielt bak, og hovveggen har vel lagt sin hindring på at strålen skal få god funksjon så den er ganske stygg. Dryppet litt trush-stop i den og trimmet bort overflødig og flikete kråke. For ett år siden hadde han nesten ikke stråler, han kom med noe "slemsk" og fanteri, og så at denne strålen er "forsømt" litt og dermed ganske stygg langt ned.



Sist trimming måtte vi ta betydelig mye ned på innersidene, og denne gangen var det faktisk ikke så ujevnt, så det tyder på at han har slitt mer riktig denne gangen. Det vil si han har nok ikke slitt de noe selv i det hele tatt, da han har stått mye på beite og ikke blitt brukt fullt så mye på hardt underlag. Forrige gang var det slik at vi nesten ikke trimmet noe på utsiden i forhold til innsiden (jeg fikk min kjære Daniel til å hjelpe meg, så jeg fungerte som håndtlanger, men han har sagt opp som hov-trimmer da det er tilnærmet-likt-badstu å stå ved siden av hesten som varmeovn og holde på med krevende fysisk arbeid :p ). Desverre har jeg ikke tatt noen bilder av høvene før nå, så jeg får ikke visst "skeivheten" som han tidligere har hatt. Men det er tydelig å se på øverste bilde at han sleng på innsiden av høvene, noe vi raspet bort forrige gang men som trenger ny rasp bort. Man ser at høvene går i "bue" fra hårfestet og ned til bakken fordi det flyter litt ut nederst. Neste bilde viser også dette: Utrimmet høyre framfot med sleng på innsiden.


Den informasjonen jeg henter er basert på barfothest.com, så jeg har fulgt veiledning derfra når jeg har stelt høvene til hestene. Jeg blir egentlig mer og mer forundret over hvor stor forskjell en barfot-trimmer og en tradisjonell hovslager har. Jeg gikk hovslager-kurs i Nordreisa i fjor, men føler vel egentlig at det eneste jeg kan bruke av det nå med barfothester, er læringen om hvordan verktøy som brukes og hvordan jeg håndterer det, i tillegg til litt navn-forståelse og anatomi i hoven. Det er dog viktig for trimmingen, men den tradisjonelle "beskjæringen" vi lærte kan jeg ikke "benytte" meg av. Her er det andre regler som gjelder for naturlig hovtrim. Jeg er også blitt overrasket over hvor mye det faktisk skader hestehoven å gå med sko på i forhold til de naturlige funksjonene som settes ut av stand til å fungere når jernskoen blir tatt på. F.eks. lamellrand-skade, som ses veldig tydelig på Polett. Også hvordan hannes hovform osv. ikke kan "rehabiliteres" til en mer lik idealform, bare "holdes litt i sjakk fra gang til gang" mens han går med jernsko. Også det at hesten hadde hatt balleforskyvning da han kom hit på nesten alle beina, er vel egentlig et "varsko" om at høvene ikke har hatt det optimalt, men det virket som en bagatell i og med at det kun ble nevnt uten noe videre "utdyping" for hvordan og hvorfor osv.

Som hesteeier er det utrolig godt å kunne forstå seg ørlitegrann på noe så viktig som høvene til hestene, som har alt å si for resten av hesten - sener og ledd, skuldre osv. Det sies jo at hesten har 5 hjerter, hvorav 4 ligger i beina.
På bildet over vises høyre framhov som enda er utrimmet. Den ser nesten litt "bukkehov" ut siden han er så lang i hælen. Jeg forsøkte å se på gangen hans om han lander hæl-først når han går rett, men syns det var vanskelig å se, og mener nå han gjør det tross god hæl-vekst :p

Så et bilde av den utrimmede hoven til gampen, ikke særlig "pen" i formen, her ser man også tydelig utflytingen på innersiden og lange vegger. Framhovene skal gjerne ha en litt rund form, mens han har "jernsko-formen" om jeg kan kalle det det... Jeg var overrasket etterpå hvor forklarende det var å ta bilder å se på, dog jeg ikke er noen stor fotograf da :-) Hovveggen er et godt stykke over sålenivå, som gjør at han ikke får belastet beina særlig riktig. I følge barfothest.com skal randbelastningen kun være 5-10%... Hovedregelen ved trimming er også at med engang raspen berører hovsålen så skal man stoppe. Jeg syns det var vanskelig, for hovveggen er så "langt bort" fra sålen og lamellranda så strukket, at det ikke "hang sammen".

Strategien for å rehabilitere lamellsjiktet (som er veldig strukket hos begge hestene, hos Polett fordi han har gått med sko og hos Sorenta fordi hun har gått for lenge uten å få trim tidligere, og omgivelsene har naturlig nok ikke "trimmet dem for henne") har jeg hentet fra barfothest.com og prøvd å gjennomføre selv i desperat vent på reddende engler eller hovslager som kunne hjulpet meg.

* Klargjør hoven
* RASP VEKK SLENG, til innsiden av lamellranden, overalt hvor den er strukket eller separert (for å motvirke videre strekk).
(*Merk eventuelt opp hoven i forhold til hæl-først-landing og sjekk hvordan det ligger an med at bakre del av hov skal være større enn fremre (altså det bredeste punktet på hoven skal være lenger fram).
* IKKE TYNN SÅLEN
* KORTE NED LANGE HÆLER til sålenivå (kun dit) i drakthjørnene (disse skal fungere som veileder i enhver trim), og det sikrer minst mulig mekanisk stress på lamellene.
* GODT KOSTHOLD så holdes lamellsjiktet best mulig, selvfølgelig i tillegg til mye utegang :-)

Lamellranda til Poletten er tykk med mye sjitt i, den er både strukket og litt "infisert" og når jeg skraper og renser så ligger det småstein som kiler seg fast fordi den er så lite stram... Hovedvekten på trimminga er da at man må fase ca 45 graders vinkel fra hæl til hæl. Etter trimminga så er iallefall hoven i ganske mye bedre stell enn før, når hælen blir belasta igjen :-O



Bakbeina skulle jeg ta i dag, men desverre så ble jeg sengeliggende i et nydelig solskinn etter å ha tatt hovrøkta på forbeina i går. Jeg ante meg vel litt at det var prisen jeg måtte betale for å gjøre det jeg gjorde i går, men ikkeno gøy likevel. Brukte ca. et par timer, og målet er jo da å ta hovparene på 1 time når jeg er blitt mer rutinert, sånn at alle 4 høvene kan tas samtidig. Så nå får jeg bare komme meg på beina igjen og håpe at han får fikset ferdig bakbeina snart. Med et skrallt bekken så er jeg usikker på om jeg skal fortsette. Meningen er at hovslager skal komme jevnlig og se over at jeg som uproff ikke gjør feil, det er også vanskelig å sikte rett for å se og regulere osv. og det trengs nok et erfarent øye for å se. Dette ble en liten og kort blogg om et omfattende tema som høvene er, men utrolig interessant..

Håper at en gang kan jeg ha en barfot-hest-stall med flere hesteeiere som sammen kan hjelpe hverandre med barfot-trimmingen og kvalitetssikringen av arbeidet man selv gjør når man har barfothester.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar