Jeg har vært så heldig å få holde på med ei ung, lita frøken og gått inn i en oppdrager-rolle til en 3,5-åring. Det er utrolig givende, veldig gøy!

Det er mye jeg har lært, som jeg også tenker over når jeg da ser andre håndtere henne og generelt eldre hester. For å begynne med: "Hvorfor rope, når man kan hviske?!". De fleste hester vil vel mest sannsynlig høre det på mildest mulig måte og responderer gjerne på det om vi lar de få lov. Det var godt å "lese seg til" en slik tankegang både i forhold til lille Sorenta, men også i forhold til hvordan man ber om ting til de eldre hestene også. Det er mange gang man kan behandle de innlærte/eldre hestene på samme måte som en unghest, altså være mer følsom og "forklarende", og få svar - kanskje et gladere svar enn den "typiske". F.eks. med å ha på hodelag.
Sorenta ville ikke ha på hodelag da hun kom hit. Hun tenkte ikke "jippi" når hun så hodelaget. Samme er det med Poortvliet. Han tenker enda ikke "jippi", og jeg tenker det kan være noe med måten han er blitt tilvendt det på, og at det har blitt noe "innhuga" i han at hodelaget kommer på etter å ha takket nei først, for så å bli åpnet munnen på og måtte ha det på uansett. Også ble det sånn det ble. Han er voksen og skal liksom ta bittet når vi spør, men kanskje ikke forutsetningene og erfaringene hans er så milde og gode med å få hodelaget på.
Men Sorenta tok jeg det på henne første gang ved å bare holde hodet hennes og få hodelaget på. Jeg hadde den "nei, kom igjen nå, jeg er sjefen og dette skal du ha på!" - og hva lærer det henne? At hodelaget er noe som MÅ på om hun vil eller ikke, og da skjønner jeg forsåvidt godt at hun helst vil si nei takk...
Så etter første gang med å bestemt ta det på henne, leste jeg heldigvis en artikkel om hva som er forskjellen på en trener og en god trener. En trener får hesten til å gjøre det man ber om, mens en god trener får hesten til å ØNSKE å gjøre det man ber om.
Det er selvfølgelig sånn som sistnevnte enhver hesteeier ønsker å være...
Så neste gang tok jeg fram hodelaget, gnikka det inn i et saftig eple, sørget for at det selvfølgelig var godt og varmt, og spurte henne høflig om hun ville smake litt på bittet med litt eplebiter på. Det hadde jo det lille matvraket lyst til! Masse ros, og når hun var så flink med å ta på hodelaget, så ble det straks en liten jafs i kraftför bøtta også. For en bonus. Og hjelpen var å bare gi henne gode assosiasjoner med å få bittet på, hun trenger ikke nødvendigvis godis hver gang man skal ta på bittet. Så klart ikke, men nå har hun en god holdning til hodelaget!
En sånn ting er utrolig lærerikt også i omgangen med de eldre. Så eldstemannen, P, fikk også litt eplejuice på bittet og syns kanskje ikke det var så verst han heller? MMmmm! Men så skal det litt mer til å rette opp en holdning til en 12-åring, enn å gi en 3-åring en god holdning i utgangspunktet da...
Derfor er jo arbeidet med unghest så ekstra spesielt, for gjør man det lystbetont i starten så ligger så mye av grunnlaget til rette for å få ting til videre.
Dette ble en blogg om en enkelt-ting som å ta på bitt, men det gjelder jo for så vidt flere ting, som å løfte beina ved å gi masse ros og skryt og gode assosiasjoner, istedet for å f.x. ta de til seg med makt. Samme med sal og gjordt og i det hele tatt. Gjør man det lystbetont til å starte med så er det så mye lettere ;-). Jeg fikk også se når hun ble håndtert av en som var vandt til gamle sta-hester. Hun skulle ha Sorenta til å gå fram, både å følge etter i skritt og i trav. Det naturlige var da å dra i tøylene for å si at "nå skal du fram". Og uten at Sorenta hadde fått en forespørsel om å gå fram, bare kjente ubehaget med å bli "dratt i", så begynte hun å riste på hodet. Dette skjønte hun ikke så mye av.
Samme med travet. Skal hun trave, så er det bare å spørre pent: "(Sorenta? Vil du) TRAAAVE! ?". Jeg spør henne, men med en undertone av at hun skal selvfølgelig, for hestene er jo for så vidt late dyr, men jeg gjør det høflig. Og da svarer hun så lett og høflig.
Skal jeg ha henne fram, sier jeg "skritte!" smatter litt og har langt tau så hun kan få frihet til å bevege seg etter meg. Jeg ble obs på dette, hvor grei hun er, men hvis man ikke "vet det" og drar i henne, så oppfatter man henne kanskje ikke som så "grei", for hun rista jo bare på hodet! Fordi hun er vandt til å bli spurt uten å bli dratt. Så er det jo selvfølgelig viktig å sette grenser for henne og være streng også, men jeg ble egentlig litt stolt av henne når hun protesterte på at noen bare skulle dra i henne uten å, for henne, være høflig. Og det er kun av uvitenhet og gammel vane at jeg kunne nok også funnet på å bare dra i en hest for å få gi den signaler om at jeg vil ha den til å gå fram, men å holde på med unghest har lært meg å starte på det mildeste først, så får man kanskje det aller beste svaret hos hesten også! :-D
Jeg er iallefall heldig som har fått erfare litt mer av "unghesten", det er så givende og lærerikt å holde på med. Nå er endelig Nandor kommet hit til stallen også, han er 3 år, så da er det "to små".
Det jeg også har lært er å skynde seg langsomt. Heldigvis har jeg ikke hatt mulighet til å trene Sorenta så mye som en innlært hest ville krevd, og i ettertid ser jeg at det har vært en stor fordel. Det har gjort henne trygg og god på det vi har gjort, hun har fått det i små drypp og syns det er gøy å lære!
Nå er hun jo 4 år og kan begynne å ris inn litt mer rutinert, kanskje ved å ris i skritt og trav et par ganger i uken til å begynne med, men først er det beste å få jobba godt fra bakken, og at hun er godt skolert på en del andre ting først. F.eks. i longelina eller på lange tøyler. Har heller ikke lyst å lære henne galloppen før hun har satt muskler og er sterk nok til å bære seg godt. Merker at hun syns det er tungt å holde traven både i longelina og med rytter, noe som sier meg at hun har spist for mye og vært for lite aktiv, så en god og rund ponni uten kondis er nå utgangspunktet. Men hun kan dog det hun "skal kunne", så med litt muskler blir det veldig bra! At de skal yte som en "voksen" skal man ikke kreve før de er fylt 5 år, så fram til da blir det meste "innlæring og oppbygging". Kjekt!
Om det dukker opp et godt hjem for henne så hadde det vært bra med tanke på helsa mi, samtidig som at det er SÅ spennende å lærerikt å få holde på med henne, at om hun blir trent 3-4 ganger i uka og ellers bare "aktivisert", så er hun fortsatt så ung at jeg tror det kan forsvares. I og med at hun ikke har vært en flokk-hest i oppveksten så har hun veldig godt av å stå sammen med de 3 andre hestene her nå, og bare lære seg litt hestevett, så kan jeg sitte her på stormagen og lese meg til litt hestevett jeg også ;-)